torsdag 26. november 2009

Nyromantikken (1890-1900)

I realismen ble samfunnsproblemer og den groteske virkeligheten satt lys på. Realistene satte problemene under debatt i tekstene sine. Nyromantikerne så bort fra denne tenkningen. Nytt for denne perioden var å skildre "outsiderens" følelser, fantasien og det irrasjonelle. Industrialiseringen og urbaniseringen førte med seg at folk mente det moderne samfunnet var et fremmed sted. Nyromantikerne mente det var viktig med psykologisk og subjektiv diktning i den nye perioden.


Knut Hamsun (1859-1952)



Knut Hamsun var en av de som reagerte sterkest på forrige periodes tenkning og angrep tidligere skribenter i sine artikler og foredrag, og mente at nå skulle det moderne individet skildres. Hamsun er kjent for sin roman Sult (1890), hvor hovedpersonen gjør absurde ting, for sulten inntar han og tankelivet til outsideren forandrer seg.



Sigurd Obstfelder (1866-1900)



Sigurd Obstfelder varen nyromantiker som gjennom sine tekster var opptatt av å formidle det moderne, urbane menneskets fremmedfølelse og opplevelser av forvirring og uro. I diktet ”Jeg ser” prøver han å formidle disse følelsene. Diktet handler om menneskets angst, ensomhet og fremmedfølelse, i den verden og kloden vi bor på. Etter hvert som været blir beskrevet kommer angsten klarere frem. Det mørke dystre samfunnet vil en dag gå i oppløsning, og diktet sender et illevarslende signal, om at en dag vil dette ta slutt.


Edvard Munch sine malerier blir ofte brukt til å skildre nyromantikken. Han er en av Norges fremste kunstnere. Hans mest kjente verk Skrik, eksempel på eksensiell angst. Menneskets fremmedfølelse og angst komme frem i dette maleriet. Bildet formidler mye følelser gjennom ansiktsuttrykket og farge valget. Man ser fantasien i fargetvalget, og Munchs karakteristiske heltrukkne penselstrøk kommer godt frem i maleriet.







Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Knut_Hamsun
http://no.wikipedia.org/wiki/Sigbj%C3%B8rn_Obstfelder



Bilder:

http://www.touscene.com/files/program/bilder/skrik.jpg
http://gfx.dagbladet.no/pub/artikkel/5/51/515/515269/knut_hamsun_portrett_1192604744.jpg

http://www.skoletorget.no/abb/nor/Dikt/Images/obstfelder.jpg





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar